Smary dla przemysłu spożywczego - technologia |
Oferta smarów JAX Technologia JAX Dobór smarów Przykłady stosowania Referencje |
Firma Behnke Lubricants Inc - JAX, z USA produkuje od 1960 roku specjalne smary dla przemysłu spożywczego i browarnictwa pod marką JAX. W połowie lat dziewięćdziesiątych do produkowanych smarów spożywczych FG - klasy NSF H1 firma zastosowała unikalny system antymikrobiologiczny MICRONOX®. System ten podnosi własności ochronne smarów spożywczych JAX, które dzięki temu w pełni odpowiadają wymogom HACCP. SYSTEM OCHRONNY MICRONOX® zawiera między innymi pochodne benzoesanów takie jak propyl p-hydroksybenzoesan (propyloparaben), które spełniaja kryteria amerykańskiej FDA (Food and Drud Administration) dla substancji ogółnie uznawanych jako bezpieczne (GRAS). Benzoesany wykazują szerokie spektrum działania na mikroorganizmy, szczególnie przeciwko bakteriom gram-dodatnim i gram-ujemnym, drożdżom i pleśni. Są stabilne i utrzymuja swoją aktywność antymikrobiologiczną w środowisku kwaśnym i alkalicznym, a także w obecności białek, gumy, kleju, tłuszczy i olejów. Także inne substancje zastosowane w smarach spożywczych JAX jako ochrona przeciw mikroorganizmom są dopuszczone przez FDA a ich zawartość kształtuje się na akceptowanym przez FDA poziomie. Po gruntownych badaniach opracowano optymalną recepturę systemu, który zapewnia skuteczne niszczenie kolonii bakterii, w odróżnieniu od tradycyjnych środków biostatycznych, które tylko hamowały ich wzrost. Ten oryginalny system antymikrobiologiczny dodawany do wyselekcjonowanych smarów klasyfikowanych jako "spożywcze" - "Food Grade" zarejestrowano pod handlową nazwą MICRONOX®. Badania laboratoryjne konkurencyjnych smarów kategorii FG wykazały, że żaden z nich nie posiadał porównywalnych własności antymikrobiologicznych. Także testy, które przeprowadzono w rzeczywistych warunkach eksploatacyjnych wyeliminowały smary z dodatkiem MICRONOX® jako potencjalne źródło skażenia mikrobiologicznego. Testy te wykazały natomiast, że system MICRONOX® stanowi przełom w technologii smarów spożywczych dzięki skutecznej ochronie przed mikroorganizmami. TESTY LABORATORYJNE przeprowadzono w specjalnym urządzeniu do badania żywności. Do prób użyto smar JAX Poly-Guard FG-2 z układem antymikrobiologicznym MICRONOX®. Celem prób było określenie własności ochronnych smaru. Smar zaszczepiono mieszaniną bakterii Lysteria monocytogenes, drożdży i pleśni, po czym śledzono rozwój kolonii mikroorganizmów w czasie - co obrazuje Tabela 1. Tabela 2 przedstawia wyniki analogicznych badań dla smaru skażonego taką sama kompozycją mikroorganizmów ale z dodatkiem wody i sera śmietankowego. |
Tabela 1 - JAX Poly-Guard FG-2 | Tabela 2 - JAX Poly-Guard FG-2 z dodatkiem 10% sera i 10% wody | ||||||
Tworzenie kolonii - liczba jednostek na gram | Tworzenie kolonii - liczba jednostek na gram | ||||||
Czas | Listeria monocytogenes |
Drożdże | Pleśń | Czas | Listeria monocytogenes |
Drożdże | Pleśń |
Dzień 0 |
< 10 | 760 |
5.200 | Dzień 0 | 1.000 | 9.100 |
40.000 |
Dzień 2 |
< 10 | < 10 |
< 10 | Dzień 2 | < 10 | 1.800 |
10 |
Dzień 4 |
< 10 | < 10 |
< 10 | Dzień 4 | < 10 | 4.700 |
< 10 |
Dzień 7 |
< 10 | < 10 |
< 10 | Dzień 7 | 10 | 62.600 |
50 |
Dzień 9 |
< 10 | < 10 |
< 10 | Dzień 9 | 0 | 4.700 |
< 10 |
Dzień 11 |
< 10 | < 10 |
< 10 | Dzień 11 | 0 | 1.500 |
< 10 |
Dzień 14 |
< 10 | < 10 |
< 10 | Dzień 14 | 0 | 530 |
< 10 |
Dzień 16 |
< 10 | < 10 |
< 10 | Dzień 16 | 0 | 51.500 |
< 10 |
Dzień 18 |
0 | < 10 |
< 10 | Dzień 18 | 0 | 270 |
< 10 |
Dzień 21 |
0 | < 10 |
< 10 | Dzień 21 | 0 | 3.300 |
< 10 |
Dzień 23 |
0 | < 10 |
< 10 | Dzień 23 | 0 | < 10 |
< 10 |
Dzień 25 |
0 | < 10 |
< 10 | Dzień 25 | 0 | < 10 |
< 10 |
TESTY PORÓWNAWCZE smaru JAX i konkurencyjnych smarów spożywczych (klasy FG) przeprowadzono w niezleżnym laboratorium. Badano wzrost kolonii bakterii w smarze JAX Poly-Guard FG i w kilku smarach konkurencyjnych. W przeciągu 4 tygodni testów smar JAX najlepiej "bronił się" przed rozwojem kolonii takich bakterii jak Listeria Monocytogenes, Escheria Coli i Salmonella Typhimurium. Wyniki tych badań mikrobiologicznych obrazuje poniższy wykres. |
do dz. "Smary przemysłowe" do str. głównej |
|
e-mail: biuro@demichem.hg.pl lub demichem@go2.pl |