- w zakładzie przemysłu spożywczego
jest to pojęcie charakteryzujące wydzielone w zakładzie miejsce wyposażone w niezbędne sprzęty zapewniające spełnienie wszelkich wymogów nakładanych na zakład przetwórstwa spożywczego w związku z jego działalnością.
Elementy śluzy sanitarnej
Prawidłowo zorganizowany obszar śluzy sanitarnej w zakładzie przemysłu spożywczego wyposażony powinien być w następujący sprzęt:
- 1.
stanowisko mycia rąk (umywalki, dozowniki mydła do rąk)
- 2.
stanowisko dezynfekcji rąk (sprzężone z bramką wejścia na obszar produkcyjny)
- 3.
stanowisko dezynfekcji spodów obuwia roboczego
- 4.
wydzielone dla kobiet i mężczyzn toalety (wyposażone w automatycznie uruchamianie wypływu wody w umywalce, sedesach, pisuarach)
- 5.
przechodnią myjkę obuwia roboczego (mycie spodów obuwia oraz jeśli zachodzi potrzeba z myciem cholewek)
- 6.
myjkę do fartuchów gumowych
- 7.
wieszaki na umyte fartuchy
- 8.
sterylizatory do noży i stalek
- 9.
suszarkę obuwia roboczego
- 10.
bramki wejścia-wyjścia (wymuszające pożądany kierunek przejścia pracowników z obszarów czystych do brudnych oraz wymuszających wykonanie określonych czynności; np.: dezynfekcja rąk przy wejściu do obszaru produkcji)
W każdym indywidualnym przypadku należy zaplanować rozmieszczenie poszczególnych sprzętów przy zapewnieniu właściwych kierunków przejścia z obszarów czystych do brudnych.
W imieniu producenta - firmy Radex, oferujemy sprzęt stanowiący wyposażenie śluz sanitarnych.
|